Bezoekadres
Bastionweg 40-42
4614 RM Bergen op Zoom
Sponsors

Dementievriendelijke Vereniging


Deze mooie werkgroep "Vergeet mij nietjes" is de jongste commissie van LTC de Zoom en opgericht om van De Zoom een Dementievriendelijke Vereniging te maken.

1 op de 5 mannen en 1 op de 3 vrouwen zal vroeg of laat te maken krijgen met een van de 62 vormen van dementie, waarvan Alzheimer het meest voorkomt, zo is de verwachting, als niet snel een medicijn beschikbaar gaat komen om deze ouderdomsziekte te tackelen. 
Zet deze ontwikkeling zich door dan zal het aantal zieke mensen explosief stijgen van nu 270.000 naar 500.000 in 2040. Vanuit onze persoonlijke omgevingen zullen velen van ons al bekend zijn met deze ziekte. 

De tennisverenigingen Smash en LTC de Zoom hebben de handschoen opgepakt en hebben zich de volgende vragen gesteld: Wat gaat deze ontwikkeling betekenen voor onze verenigingen, met zo een groot aantal oudere leden, dat gelukkig ook steeds ouder kan worden, door de goede gezondheidszorg? Moeten we als bestuur en vereniging hier iets mee? 

“Jazeker” hebben beide besturen en ook de Algemene ledenvergaderingen uitgesproken. “Wij kunnen onze ogen niet sluiten voor deze ontwikkeling en wij willen zolang als maar enigszins mogelijk is onze leden binnenboord en actief op de baan houden”, zo luidde de conclusie. 

Daarop zijn voorlichtingsbijeenkomsten gehouden voor de leden over “dementie en dan”? Wat is het, wat speelt zich dan bij iemand af, lichamelijk en geestelijk en in bijzonder ook in zijn directe omgeving/gezin? Hoe herkennen we signalen “dat er iets niet pluis is” en hoe moeten we daarop reageren? 

Vanuit deze twee bijeenkomsten heeft zich een aantal leden gemeld dat zich verder wil verdiepen in de problematiek en dat vervolgens aangesproken wil worden “wanneer er iets niet pluis is” met/bij een van de leden.  Deze werkgroep leden zullen vervolgens mee bespreken wat er zou kunnen gebeuren om het betreffende lid zolang mogelijk volledig deel te laten uitmaken van het sociale verband dat de vereniging wil zijn voor haar leden. Zolang mogelijk deel laten nemen aan alle sportieve en sociale activiteiten die plaatsvinden, met ook oog voor de partner thuis, die ontlast kan worden van zorg, omdat de andere leden van de club zorg en aandacht willen opbrengen voor het medelid.   

Beide werkgroepjes zullen samen optrekken bij het uitwerken van de ambities om te komen tot een dementievriendelijke vereniging. Zo willen zij ook in het najaar een bijeenkomst organiseren voor besturen van alle andere (sport)verenigingen in Bergen op Zoom met als thema: “Blijven scoren, ook met dementie”. 

Het werkgroepje van Smash bestaat uit: Elma Snoek, Els Hoyer en Miranda Bernaards. 
Het groepje van Ltc De Zoom bestaat uit: Addy Verhagen, Albert Martens, Paul Korzilius en Martien van Leeuwen. Op de foto is gezamenlijke werkgroep te zien. 

De informatie over dementie is natuurlijk ook te vinden op www.samendementievriendelijk.nl of www.dementie.nl met zeer instructieve filmpjes e.a.

LedenBardienst afkopen, ruilen of verzetten?Bardienst plannen & handleidingDementievriendelijke VerenigingNaar een veiliger sportklimaat:IVA-Certificaat voor alle ledenReservering bestuurskamer, bestuur & commissiesKassasysteemWeetjes voor nieuwe ledenMentale tennistrainingBaan vegenWanneer zijn onze banen onbespeelbaar?Spelregels en test jouw kennis​Nieuwe bespanning en/of racket nodig?Ongevallenverzekering voor elk knltb-lidSport en Blessures
Sponsors