​Nieuwe bespanning en/of racket nodig?

Wanneer en waarom is het noodzakelijk om je bespanning te vervangen?

Rackets zijn verdeeld in 3 categorie spelers. Wat voor type speler ben je eigenlijk en welk racket is dan geschikt voor jou?:

creatief/Beginner (Speelsterkte 7-8-9)
Dit type rackets kenmerkt zich door zijn grote speelgemak, heeft veel power en zijn licht van gewicht. De eigenschappen maken deze rackets uitermate geschikt voor recreatieve spelers die spelen met een kortere zwaai. Door de grote Sweetspot(Optimale raakvlak) zijn deze rackets zeer comfortabel en geven zij veel power bij elke slag. Het gewicht bevindt zich grotendeels in de top(Topweight) waardoor het racket van zichzelf veel snelheid maakt. - Veel power, zeer comfortabel, licht van gewicht, grote sweetspot, topweight

Competitiespeler (Speelsterkte 4-5-6-7)
De wedstrijdrackets zijn geschikt voor een brede groep spelers. Zowel topspelers als recreanten met een gemiddelde swing kunnen met dit type overweg. Deze rackets bieden een mooie combinatie van controle en power terwijl ze ook nog hun comfort behouden. Het gewicht van deze rackets ligt rond de 300 gram en het gewicht bevindt zich verdeeld over het racket.(Even-Balanced). - power & controle, comfortabel, gemiddeld gewicht, even-balanced

Tourspeler (Speelsterkte 1-2-3-4)
Deze groep rackets biedt optimale controle en is geschikt voor spelers met een goede techniek en een lange swing. De rackets hebben een gewicht van boven de 320 gram en hebben een kleine Sweetspot. Daarnaast zit het gewicht grotendeels in het handvat wat ook weer zorgt voor extra controle.(Handleweight) Ideale frames voor de betere spelers die op zoek zijn naar maximale controle. - Controle, zwaar +320 gram, handleweight, kleine Sweetspot.

Wanneer een tennissnaar vervangen?
Veel spelers denken dat ze enkel maar een tennissnaar moeten vervangen als die breekt. Ze zijn er vaak trots op dat ze een jaar of langer met dezelfde tennissnaren kunnen spelen. Te slappe tennissnaren zullen ervoor zorgen dat de controle vermindert en dat de speler zijn spel & slag verandert!

Voor een optimaal spelplezier is onderstaande regel een hulpmiddel:
· 1x per week spelen: elk jaar een nieuwe bespanning
· 2x per week spelen: 2x per jaar een nieuwe bespanning

De eerste 24 uur na het bespannen verliezen de tennissnaren al +/- 10% van de spanning (de grote van bespanningsverlies hangt af van het type tennissnaar).

De elastische levensduur van een bespanning is maximaal 1 tot 1,5 jaar. Dit betekent dat na deze periode de bespanning er vaak nog strak in zit, maar ‘dood’ is, met als gevolg:
· men moet harder slaan om de bal weg te krijgen
· men gaat het racket krampachtiger vasthouden waardoor de bovenarmspieren zwaar worden belast en de kans op een tennisarm vergroot wordt
· men denkt dat het aan het racket ligt maar negen van de tien gevallen is het verdwijnen van het spelplezier een gevolg van een slechte of een te oude bespanning.

Bezuinig vooral niet op de snaar. De snaren zijn namelijk de belangrijkste factor van het racket i.v.m. demping, rendement, gevoel, precisie en controle. Voorkom blessures en een tennisarm door je snaren minimaal 1 keer per jaar te laten vervangen daar het rendement en de demping van de snaar in één jaar sterk zijn afgenomen.
De beste indicatie of een tennissnaar moet vervangen worden, uiteraard het breken ervan niet meegerekend, is de hoeveelheid spanning dat nog op het tennisracket zit. je kunt dit +/- schatten. De spanning van een tennisracket kan je meten met een ERT300. Met dit instrument kan je de spanning van een tennisracket meten, waardoor je ook kan oordelen of een tennissnaar al dan niet moet vervangen worden. Heeft je bespanning meer dan 30% van haar bespanning verloren: herbespan.

Je kunt kiezen uit een dikke of dunne snaar, een soepele of een stugge snaar, uit een hoge of lage spanning:
· De dikte van de snaar wordt in mm aangegeven. Een dikkere snaar > 1.33 mm gaat vaak langer mee, maar geeft ook minder controle (balgevoel). Een dunnere snaar < 1.33 mm geeft veel balgevoel maar gaat minder lang mee. Met dunnere snaren kun je gemakkelijker topspin ballen slaan.
· Daarnaast is er nog onderscheid te maken tussen soepele en stugge snaren. Ook de spanning van de snaren speelt een grote rol. Een lage spanning (23-26kg) geeft meer comfort terwijl een wat hogere spanning (26-30kg) meer controle geeft. Het beste is de door de fabrikant van het racket geadviseerde spanning aan te houden.

LedenBardienst afkopen, ruilen of verzetten?Bardienst plannen & handleidingDementievriendelijke VerenigingNaar een veiliger sportklimaat:IVA-Certificaat voor alle ledenReservering bestuurskamer, bestuur & commissiesNieuw KassasysteemWeetjes voor nieuwe ledenMentale tennistrainingBaan vegenWanneer zijn onze banen onbespeelbaar?Spelregels en test jouw kennis​Nieuwe bespanning en/of racket nodig?Ongevallenverzekering voor elk knltb-lidSport en BlessuresVerslagen